Ons verhaal

EEN STUKJE HISTORIE IN HET GROEN

Landgoed Luchtenburg is gelegen ten zuiden van Breda in Ulvenhout AC. Het is in 1518 ontstaan toen Graaf Hendrik III van Nassau grond uitgaf aan zijn rentmeester de heer Montens. Het landgoed van 65 hectare bestond destijds uit bossen, vennen en vormde een geheel met de landgoederen Valkenberg en De Hondsdonk. De naam is afkomstig van ‘lucht’ of ‘logt’ wat staat voor lichte zandgrond. De prachtige tiendschuur is het oudste gebouw, vermoedelijk uit 1524, de stal/boerderij is een stukje jonger. Het klassieke landhuis dateert uit circa 1700. De tiendschuur deed vroeger dienst als opslagplaats voor de belasting (in natura) van pachters en boeren aan de landheer; vaak een tiende deel van de oogst. Vandaar de naam Tiend! Het landgoed heeft in de tijd verschillende bewoners gekend en diverse veranderingen ondergaan. Tegenwoordig is de Smaakspecialist op het Landgoed te vinden.

DE SMAAKSPECIALIST

Sinds het voorjaar van 2020 heeft de Smaakspecialist haar intrek genomen in Landgoed Luchtenburg. De Smaakspecialist is het bevlogen bedrijf achter o.a. de biologische foodmerken SmaaktBioToday en RAW Organic Food. Het hoofdkantoor van de Smaakspecialist huist in de voormalige boerderij op het landgoed. Landgoed Luchtenburg vormt een verlengstuk van onze missie om goede voeding voor een leefbare wereld en kennis hierover toegankelijk te maken. We zijn ontzettend blij om de gronden van dit prachtige landgoed te mogen beheren en op deze plek anderen te kunnen inspireren. Op Landgoed Luchtenburg kunnen wij daadwerkelijk laten zien wie wij zijn en waar wij voor staan. Het is niet zomaar alleen een evenementen locatie, maar ook een plek van educatie en inspiratie waar onze missie tot leven komt. Op deze prachtige plek, midden in het groen, komt het DNA van de Smaakspecialist echt tot zijn recht

FOUNDER PIETER DIRVEN

Pieter Dirven is de ondernemer achter de Smaakspecialist. Hij is ervan overtuigd dat we zelf de verantwoordelijkheid hebben om goed voor onze aarde te zorgen. Gedreven door zijn droom om verantwoord eten voor iedereen toegankelijk te maken, werd in 2011 de Smaakspecialist geboren. Inmiddels zijn de biologische merken van de Smaakspecialist niet meer uit de supermarkt weg te denken. Maar de missie reikt verder dan het verkopen van biologische producten alleen. Bewustwording, inspiratie en educatie over van de kracht van goede voeding zijn minstens zo belangrijk. Dit dragen we al jaren uit met onze impact projecten zoals KidsProef en Bio Proeflokaal. Landgoed Luchtenburg geeft de missie van de Smaakspecialist letterlijk handen en voeten. Zo ontvangen we klassen voor een les KidsProef of organiseren we maandelijks een Bio Proeflokaal. Hier maken we impact!