Op Landgoed Luchtenburg willen we graag laten zien en ervaren dat een evenement ook op duurzame manier gehouden kan worden. Juist op deze plek, omringt door de natuur en waar we de seizoenen in elkaar zien overgaan, willen we een positieve bijdrage leveren aan de aarde. Dit doen we op verschillende manieren.
Onze aarde is leven, het is de voedingsbodem van 95% van onze voeding. Dat we daar goed voor moeten zorgen is een feit. Bij biologische landbouw wordt de aarde gebruikt in plaats van verbruikt. Niet voor niks moet 25% van alle EU landbouw biologisch zijn in 2030. Biologisch voedsel wordt geproduceerd in harmonie met de natuur, met liefde voor de aarde en al het leven eromheen. De impact van voeding op onszelf en de wereld, van productie tot consumptie, is enorm. Daarom vormt biologisch (en vegetarisch) de krachtige basis voor alle catering op Landgoed Luchtenburg. Landgoed Luchtenburg vormt namelijk een verlengstuk van de missie van de Smaakspecialist om goede voeding voor een leefbare wereld en kennis hierover toegankelijk te maken. Als B Corp organisatie voldoet de Smaakspecialist bovendien aan strenge eisen op het gebied van sociaal- en milieubewust ondernemen. Dit betekent dat we duurzaamheid en impact voorop hebben staan!
Voor de renovatie van de oude tiendschuur kon je door de gaten van het rieten dak naar buiten kijken. Van duurzaamheid was toen nog weinig sprake. Bij de verbouwing is gekozen voor duurzame toepassingen, maar wel met behoud van de prachtige karakteristieke elementen. Zo zijn de deuren waardoor men vroeger de oogst naar binnen reed in ere gehouden en heeft het dak de originele uitstraling behouden. Het dak is van een volledig nieuwe rieten kap voorzien, maar dan wel met een isolerende tussenlaag. Ook is het hele pand voorzien van een warmtepomp systeem, een zuinig en duurzaam alternatief voor de CV-ketel. Het pand is daardoor volledig gasvrij. Ook is de schuur opgedeeld in verschillende delen, welke apart van elkaar verwarmd kunnen worden. Uiteraard zijn daarnaast muurisolatie, dubbele beglazing en ledverlichting toegepast.
Het landgoed beslaat maar liefst 65 hectare grond, waarvan het overgrote deel bestaat uit bossen en groen. Het beheer van deze gronden doen we heel bewust, waarbij we zo veel mogelijk ten goede van de natuur ‘ingrijpen’ of dingen laten. Zo zorgen we ervoor dat de biodiversiteit wordt bevorderd door sommige weilanden met bloemrijkere grassoorten te bezaaien en door extra bloemen te zaaien. De omliggende bossen worden goed in de gaten gehouden zodat bomen de ruimte houden om te groeien. Ook worden er weilanden begraasd door schapen en koeien, hét natuurlijke alternatief voor de grasmaaier. Voor in de toekomst zijn we de mogelijkheden voor bijenkasten en zonnepaneelweides aan het onderzoeken. Kortom, een landgoed in beweging waar de natuur de boventoon voert.